Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Modrý Mauricius

Na první pohled se zdá stejná, jako všechny ostatní – dva centimetry čtvereční starého papíru. Ovšem opak je pravdou. Slavná poštovní známka Modrý Mauricius má hodnotu 16 milionů a mezi nefilatelisty je považována za jednu z nejvýznamnějších poštovních známek vůbec.

Čím si to vysloužila? Jaké historky se k ní váží? A co má společného s divadlem Broadway? Na to odpoví právě tento článek!

Poštovní známka nesoucí název Modrý Mauricius je považována za jednu z nejcennějších známek na světě. Světlo světa spatřila známka o nominální hodnotě 2 pence spolu se známkou červené barvy (Červený Mauricius) dne 20. září 1847 a tehdy byla vůbec první známkou britské koloniální říše mimo Velkou Británii. Modrý Mauricius byl vydán pouze v omezeném množství (asi 500 kusů) a objevoval se například na pozvánkách na plesy, které rozesílal tehdejší mauricijský guvernér Sir William Maynard Gomm.

A proč je vlastně poštovní známka Modrý Mauricius tak jedinečná?

V čem se odlišuje od ostatních? Její vzácnost spočívá jednak v malém množství, v kterém byla kdysi vydána, ale také v tom, že obsahovala nápis POST OFFICE. Od roku 1848 už nesla nápis POST PAID a byla vydána ve větším množství, než v případě původního exempláře. V současné době je dochováno asi jen 12 exemplářů Modrého Mauricia a obhlédnout jej můžete v soukromých sbírkách a dvě také ve sbírce královny Alžběty II.

A na kolik si známky Modrý Mauricius cení odborníci?

V roce 1993 se prodala za neuvěřitelných 16 milionů dolarů. Ještě cennější je však obálka s oběma Mauricii, tedy s modrým i červeným. Ta byla v přepočtu na peníze ohodnocena na astronomických 60 miliónů korun.

Další zajímavostí jsou historky, které se k této na první pohled nenápadné známce váží. Ta nejznámější z nich praví, že Modrý Mauricius si u příležitosti velkého plesu nechala natisknout choť místního guvernéra, Mary Gommová. Protože se však dostala při realizaci tohoto nápadu do časové tísně a neměla možnost objednat tisk známek do Velké Británie, tímto úkolem pověřila zdejšího poloslepého starce jménem Joseph Osmond Bernard. Ten údajně v roztržitosti zaměnil nápis POST PAID za POST OFFICE. Pravda je však taková, že Bernard nebyl slepý a známky nebyly primárně vydány jen kvůli zmiňovanému plesu. A nakonec, nápis POST OFFICE měl dle původních vizí skutečně Modrý Mauricius zdobit.

Další z historek tvrdí, že se slavná mauricijská známka dostala i do rukou jednoho z Čechů. Vyvoleným byl krkonošský advokát dr. Brunner, který byl ale roku 1939 zatčen a nakonec skončil v Buchenwaldu. Než však do vězení nastoupil, vzal si s sebou údajně své cenné známky, mezi nimiž nescházel ani Modrý Mauricius. Známky si Brunner údajně zašil do podšívky kabátu, jenže naneštěstí musel veškeré své svršky odevzdat. Od té doby jako by se po známce slehla zem. Celá historka je proto opředena nespočten slovíček možná. A na úplný závěr poznamenejme, že modrá známka byla v mnoha směrech inspirující. Její příběh byl ztvárněn do slavného muzikálu na Brodwayi a v neposlední řadě se její motiv objevuje i ve Foglarových Rychlých šípech.


 

Čtěte další články o Mauriciu!

Aktuální nabídka zájezdů na Mauricius



 

 
Tagy: , , , , , ,



Zatím 1 komentář k článku “Modrý Mauricius”

  1. dobrý den ,chtěla bych se zeptat mám známku victoria one penny . a zajímalo by mě jestli to má něco spspolečného z modrým mauritius děkuji předem za odpověd


Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist