Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Doprava na Mauriciu

Jet do cizí země a nevědět, jak tam funguje dopravní systém? To by bylo trochu troufalé. Ovšem věříme, že jste si těchto rizik vědomi, proto jsme pro vás připravili exkluzivní informace o tom, jak funguje doprava na Mauriciu. Odpovíme vám jednak na otázku jak se na sem vlastně dostat a následně také na to, jak se po tomhle ráji přepravovat. Tady je vše, co potřebujete znát a vědět!

Jak se tam dostat…?

Pokud se rozhodnete vyrazit na Mauricius, jistě si budete klást otázku, jak se na ostrov vůbec dostat. Nebudeme vás příliš dlouho napínat a prozradíme, že nejschůdnější je rozhodně letecká doprava. Jediným mezinárodním letištěm je tady letiště Sira Seewoosagura Ramgoolama (SSR).

To leží v Plaine Magnien, které se nachází asi 50 km jihovýchodně od hlavního města Port Louis. Pokud jsme zmínili, že se jedná o mezinárodní letiště, má skutečně vše, co má podobné letiště mít – duty free shopy, banky, pošty i obchody.

Leteckou dopravu na ostrově zajišťuje ještě společnost Air Mauritius. Ta létá přímo z některých evropských států, například Německa, Itálie, Francie, Švýcarska a Velké Británie. Kromě toho ale zajišťuje také lety na okolní mauricijské ostrovy Rodrigues, Réunion a Agalega. Z Evropy se na ostrov dostanete mimo jiné i společnostmi Emirates Airlines (přes Dubaj), South African Airways (přes JAR), Air Seychelles (přes Seychely) či s Air Austral (přes Réunion).

Samostatnou kapitolu pak tvoří nízkonákladové a nízkocharterové lety. Také ty vás mohou dopravit na ostrov. Z Německa sem létají společnosti Condor a LTU, z Itálie Air Europe a z Francie Corsair. Rozhodně se tedy nemusíte obávat, že byste se do tohohle ráje neměli jak dostat.

Doprava na Mauriciu

Tak a je to tady! Již jste přistáli na ostrově a v mysli vám vyvstává jistě další otázka – jak se budu pohybovat po Mauriciu? I na tuto otázku vám s Cestovním portálem odpovíme!

Letadlo

Leteckou dopravu lze využít nejen k dopravě na Mauricius, ale také v rámci vnitrostátní dopravy po ostrově. Kromě zmíněného mezinárodního letiště jsou tady i další čtyři menší letiště, která jsou vzájemně propojená. To vám umožňuje se rychle a pohodně přemístit z jednoho konce ostrova na druhý. Doba letu sice netrvá déle jak hodinu, ovšem cenově není tento typ dopravy zas tak výhodný (cesta z Mauricia na okolní ostrov vás vyjde cca na 5000 Rp).

Auto

Silniční infrastruktura na Mauriciu je poměrně kvalitní a členitá. Po obvodu ostrova vedou nově vybudované a udržované silnice. Celkem je zde asi 2000 km silnic. Pokud tedy budete chtít cestovat po ostrově, doporučujeme vypůjčení automobilu. K těmto účelům je možné využít služeb zdejších autopůjčoven. Mezi nejznáměnší z nich se řadí autopůjčovny ADA Location de Vehicles, Hertz, Budget Rent A Car, Kevtrav Ltd, Europcar a National Car Rental.

Rozhodnete-li se ale vypůjčit si auto, bedlivě si prostudujte podmínky ve smlouvě a také rozsah pojištění. Při zapůjčení je pak nutné předložit pas, platný mezinárodní řidičský průkaz a zálohu, v případě, že by na autě došlo k nějaké škodě. Auto si obvykle mohou zapůjčit jedinci od 23 let, ale věková hranice je v každé autopůjčovně individuální. Půjčit zde můžete takřka vše – od luxusního auto s řidičem až po kolo. Od toho se taky odvíjí výše půjčovného. Ovšem orientačně vám můžeme prozradit, že cenové rozpětí se pohybuje od 450 do 1500 Rs za den. V ceně je zahrnuta také plná nádrž, ale ve stejném stavu jste povinni auto také vrátit. Chcete-li ušetřit, můžete si zkusit vypůjčit auto od některého z domorodců. Na Mauriciu je to poměrně běžné. Nicméně, pokud tak učiníte, musíte počítat s absencí pojištění.

A jak je to s dopravními předpisy? Na Mauriciu se jezdí vlevo a platí pravidlo přednosti v jízdě pro auto přijíždějící zprava. Maximální povolená rychlost v obci je 50 km/h, mimo ni pak 80 km/h. Jízda po mauricijských silnicích je mnohdy divoká a nepředvídatelná, proto by zdejší cesty měli brázdit především zruční řidiči. Hladkou cestu navíc často komplikují velké autobusy, které si zastavují kde sem jim zachce. Také dopravní přespisy se na Mauriciu příliš nedodržují. Proto buďte na silnicích maximálně obezřetní a především opatrní. Počítejte pro jistotu také se špatným dopravním značením a různými nástrahami na silnici (lehkomyslní chodci, hrající si děti, volně pobíhající zvířata). A ještě jedno doporučení – síť benzínových pump zde není příliš rozvinutá, proto se nedoporučuje jezdit pouze s trochou benzínu v nádrži.

Taxi

Vzhledem k tomu, co bylo řečeno v předešlých řádcích, asi nejpohodlnější a zároveň nejbezpečnější formou dopravy na Mauriciu je taxi. Ačkoliv vás to možná překvapí, je to rovněž jeden z nejlevnějších typů dopravy na ostrově. Když navíc narazíte na ochotného řidiče, jako bonus získáte i laskavého průvodce, který rád zodpoví vaše dotazy.

Pokud zvolíte tento typ dopravy, na taxíky nejčastěji narazíte na letištích a samozřejmě také u hotelů. Pojedete-li taxíkem dvou největších mauricijských firem, British Morris Minors a Morris Oxfords, auta budou opatřeny bílou cedulí s černým písmem. Budou-li barvy naopak, jedná se o taxi soukromníků.

Tak jako i v jiných zemích, je dobré se na ceně za přepravu dohodnout předem. Budete mít jistotu, že se vyhnete zbytečným dohadům a také smlouvání ze strany řidiče. Vyrazíte-li na celodenní výlet, využití taxi služeb se rozhodně vyplatí. Ovšem i tentokrát platí základní poučka, a sice dohodnout si s řidičem pevnou cenu a případně také doplatky za pauzy a čekací dobu. Pronájem taxi (tj. celého auta) na celý den vás přijde zhruba na 1500 až 2000 Rs.

Autobus

Síť autobusových linek propojuje celý ostrov a tento typ přepravy se řadí mezi vůbec nejlevnější. Autobusovou dopravu má na ostrově na svědomí několik společností. Konkrétně se jedná o National Transport Corporation (NTC), Mauritius Bus Transport (MBT), Rose Hill Transport (RHT), Triolet Bus Service (TBS) a United Bus Service (UTB).

První odjezdy autobusových linek jsou okolo šesté hodiny ranní a poslední naopak vyjíždí okolo 18 hodiny večerní. Jízdní řády byste na Mauriciu hledali zbytečně. Chcete-li bližší informace o odjezdech, kontaktujte některou z výše uvedených společností.

Kolo

Pokud se bojíte, že byste na dovolené mohli přibrat nějaké to kilo navíc, doporučujeme vám přepravu po ostrově pomocí kola. O možnostech vypůjčení kola vás bude informovat buď hotel a nebo některá z turistických kanceláří. Obecně lze ale říci, že vás tato doprava vyjde docela levně. Pokud si chcete cyklo půjčit pouze na několik hodin, počítejte s tím, že vás každá hodinová zápůjčka vyjde okolo 30 Rp. Rozhodnete-li se pronajmout si kolo na celý den, připravte si okolo 150 Rs. Před odchodem z půjčovny však doporučujeme pořádně prohlédnout stav kola, abyste měli jistotu, že se vaše jízda nepromění ve zlý sen.

Lodě

Jestliže v sobě skrýváte námořnického ducha, jistě si nenecháte ujít příležitost dopřát si na Mauriciu přepravu lodí. Největším ostrovem je tady Port Louis, ovšem lodní spojení mezi sousedními ostrovy zajišťuje společnost MV Mauritius Pride, která vás převeze například z Mauricia na Réunion a několikrát do měsíce také na Rodrigues. Podobný výlet vás bude stát okolo 2000 Rp a trvá okolo 12 hodin.

Jsou zde však také další společnosti (Mauritius Shipping Corporation, Shipping Division, Yacht Charters), které vám rády dopřejí přepravu po moři a ochotně vás poinformují o svých možnostech a cenách. Turisté se nejčastěji nechávají odvážet lodí do oblasti Grand Baie, na ostrov Ile Plate, Coin de Mire či Baie du Tombeau.

Stopování

Není rozhodně dobrým nápadem, neboť tím podstupujete značná rizika. Stopování se nedoporučuje především ženám, ať už by stopovaly ve skupině či jednotlivě, ale ani turistům mužského rodu. Ačkoliv je kriminalita na Mauriciu takřka nulová, určitá rizika zde přeci jen jsou. Rozhodně nestopujte a nenastupujte do cizích aut v noci.


 

Čtěte další články o Mauriciu!

Aktuální nabídka zájezdů na Mauricius



 

 
Tagy: , , , , , , , ,



2 komentářů k článku “Doprava na Mauriciu”

  1. autopůjčovna praha 21.07.2011 v 10:40

    To vám pomůže hodně uživatelům a řízení, protože tyto informace jsou velmi vzácné, díky za příspěvek

  2. Jídlo na cestách 13.01.2023 v 10:24

    Rychlý, levný a pohodlný způsob přepravy na ostrově je také tramvaj , staví ji postupně. Zastávky má mimo jiné ve velkých městech jako Port Louis, Quatre Bornes a Curepipe.


Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist