Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Kuchyně na Mauriciu aneb něco pro gurmány

Kolik je na Mauriciu kultur a náboženství, stejně tolik tady najdete i kuchyní. Ať už preferujete jídla indická, čínská, thajská, francouzská či tradiční kreolská, to vše se tady smísí do jedinečné směsice barev, chutí a vůní.

Mauricijská kuchyně je tedy neskutečně pestrá a potěší snad každého gurmána. Na co se vaše chuťové buňky mohou těšit konkrétně? Čtěte dál a dozvíte se více!

Ve většině pokrmů jistě pocítíte chuť česneku, chili papriček, zázvoru, šafránu, skořice, kardamonu, hřebíčku a curry, díky čemuž mají jídla jedinečnou a nezaměnitelnou chuť.

Základem mauricijské kuchyně je rýže. Ta vám bude naservírována snad ke každému pokrmu. A to například i k darům moře, které vám budou na Mauriciu nabízeny v nejrůznějších úpravách. Těšit se můžete například na krabí polévku, ryby na grilu, vařené chobotnice či na škeble. Vliv francouzské kuchyně pocítíte při ochutnávání králíka na červeném víně, naopak indický vliv se promítá v kořenité přípravě kuřat. A konečně britská kuchyně má na Mauriciu vliv na přípravu dezertů a nejrůznějších moučníků.

Mezi největší speciality mauricijské kuchyně se řadí beze sporu pokrm jménem Briani, což je označení pro směs z rýže, koření, masa a brambor. Za mezinárodní jídlo je však považována pochutina jménem Dholl puri, tedy kořeněná placka plněná čočkou a servírována s mnoha omáčkami. Velmi známá jsou také palmová srdíčka, z nichž se vyrábí vynikající Milionářský salát. Samozřejmě nesmíme opomenout zmínit také delikatesy jako uzený merlin s bohatou zeleninovou přílohou, divoké ústřice s citrónem či pokrmy ze srny a divočáka. Z tradičních pochutin doporučujeme grilované kreolské hovězí. Příznivci bílého masa však také nebudou ochuzeni. Dopřát si mohou například grilovanou drůbež, bažanta nebo poněkud netradiční křepelku.

Typickou surovinou mauricijské kuchyně jsou také „jablka lásky“, tedy rajčata, která jednak jídlům dodávají barvu, ale také jsou hlavní ingrediencí mnoha omáček. A když už jsme u omáček, nesmíme opomenout zmínit lahodné omáčky Vingaye a Rougaille. Základem obou omáček je sice česnek, ale ve výsledku má každá z nich zcela diametrální chuť. Vingaye se podává za studena a s vinným octem a hořčičnými semínky. Naopak Rougaille se podává teplá a kromě česneku je servírována také s rajčaty.

Co se týče ovoce, těšit se můžete na čerstvou papáju, na mango, ananas, vodní meloun, avokádo, hrušky, grep, guavu a dokonce také na kokos. Všechny tyto dobroty můžete zapít džusy, které jsou vyrobeny z čerstvého ovoce a nebo také koktejly. Výborný je také nápoj zvaný Aloudu, jenž se připravuje z mléka, agaru (to jest sušených řas) a ledové tříště. Dochucen je vanilkou a nebo mandlovou příchutí.

Zatoužíte-li po alkoholickém nápoji, doporučujeme místní pivo značky Phoenix Beer. Pivo se těší velké chvále jak ze strany turistů, tak návštěvníků. Dalším oblíbeným pivem je také Blue Marlin, které je však již o něco silnější. Lahev piva si můžete zakoupit zhruba za 33 Rs. Z cukrové třiny se pak vyrábí známý rum, který stojí za to ochutnat!

A na závěr si necháme to nejlepší, tedy dezerty. Pokud jste stále ještě dostatečně neuspokojili své chuťové buňky, ochutnejte Gateau Napolitanie, což je máslový biskvit s marmeládou a polevou, kokosové koláče ochucené skořicí, moučník připravovaný ze sladkých brambor či šlehaný krém Mouse s čerstvým ovocem. Neváhejte a dopřejte si některou z těchto delikates, nebudete litovat!


 

Čtěte další články o Mauriciu!

Aktuální nabídka zájezdů na Mauricius



 

 
Tagy: , , , , , , , ,



Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist